Osteopathie

Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele geneeswijze en kijkt verder dan
alleen jouw klacht. Ik onderzoek het lichaam in zijn totaliteit en
samenhang waardoor de oorzaak van jouw klachten
naar voren komt en kan worden verholpen.
Hoe werkt een
osteopaat?
Osteopathie is een manuele geneeswijze. Dit betekent dat het onderzoek en de behandeling door middel van de handen wordt uitgevoerd. De osteopaat onderzoekt de structuren/weefsels in het lichaam op bewegelijkheid/mobiliteit. Alle structuren in het lichaam hebben een bepaalde optimale bewegelijkheid. Op het moment dat de bewegelijkheid optimaal is, zal dit de functie van de structuur ten goede komen.

Omdat alles in het lichaam een bewegelijkheid/mobiliteit heeft, onderzoekt en behandelt een osteopaat een zeer grote verscheidenheid aan structureren. Zoals spieren, botten, gewrichten maar ook bijvoorbeeld organen en vliezen. Deze brede benadering zorgt ervoor dat de systemen die al deze structuren met elkaar verbinden beter kunnen functioneren en samenwerken zoals het zenuwstelsel, bloedvatensysteem, spijsverteringssysteem.
Houten gewrichtspoppetje met bal in de hand, gebruikt in osteopathie
Hoe kijkt een osteopaat
naar een klacht?
De samenhang en samenwerking in het lichaam is zeer belangrijk tussen alle structuren. De communicatie en doorstroming moet goed verlopen. Is er een verstoring in de bewegelijkheid van een structuur, dan probeert het lichaam met een aanpassing (‘’compensatie’’) het systeem zo goed mogelijk functionerend te houden. Zo’n aanpassing doormiddel van een compensatie kan een hele lange tijd goed gaan zonder dat je daar iets van hoeft te merken.

Op het moment dat er te veel van deze compensaties op het systeem impact gaan hebben en systeem te ver uit balans raakt, ontstaan er klachten. De laatste druppel die de emmer dan doet overlopen kan zeer divers zijn bijvoorbeeld: stress, voeding, houding, sport.

De osteopaat gaat op zoek naar de structuren die het lichaam/systeem uit balans brengen. Door de bewegelijkheid weer te optimaliseren van deze structuren, kan het systeem weer herstellen en doet het lichaam vaak de rest zelf (zelf genezend vermogen).
Is een osteopathie
behandeling voor
u effectief?
Osteopathie is er voor alle leeftijden en situaties (topsport, zwanger, burn-out, etc.) en helpt voor een zeer groot aantal klachten.

Osteopathie valt onder de aanvullende/complementaire geneeskunde. Dit houdt in dat wij aanvullend/complementair zijn aan de reguliere geneeskunde en geen vervanging zijn voor een huisarts of specialist. U doet er verstandig aan om bij medische klachten eerst contact op te nemen met de huisarts om onderliggende ziekten uit te sluiten.
Hyperventilatie
Benauwdheid
Syndroom van Tietze
Maag en darmklachten
Opgeblazen gevoel van de buik
Obstipatie
Spastische darm
Prikkelbaredarmsyndroom
Menstruatieklachten
Blaasontsteking, incontinentie
Nekklachten
Whiplash
Bovenrugklachten
Onderrugklachten
Hernia
Spit
Ischias
Lumbago
Bekkeninstabiliteit
Stuitklachten
Schouderklachten
Frozen shoulder
RSI
Elleboogklachten
Tennis-, en golferselleboog
Polsklachten
Carpaal tunnel syndroom
Handklachten
Heupklachten
Liesklachten
Knieklachten
Patello-femorale klachten
Runner’s knee
Meniscusklachten
Shinsplints
Zweepslag
Enkelklachten
Enkel verzwikking
Voetklachten
Hielspoor
Artrose/Atritis
Spierklachten
(Werk)-houdingsklachten
Hersenschudding
Spanningshoofdpijn
Hoofdpijn
Migraine
Duizeligheid
Kaakklachten
Oorsuizen
Tintelingen naar de armen en/of benen
Doofheid/verminderd gevoel in de armen en/of benen
Aanhoudende klachten na operatie
Aanhoudende klachten na ziekte
Littekenweefsel klachten
Vermoeidheid
Stressklachten
Klachten na burnout
Long-Covid
Aanhoudende klachten na Covid-19